In 1949 is het zogeheten geëxpandeerd polystyreen (EPS) uitgevonden. In Nederland kennen we EPS ook wel als piepschuim. Het is niet alleen in ons land, maar ook in heel Europa een populair verpakkingsmiddel onder bedrijven die veel goederen produceren, zoals Philips. Piepschuim heeft veel verschillende benamingen en minstens zo veel gebruikstoepassingen. In 2014 besloten de Europese fabrikanten van verpakkingen en vormdelen om EPS een nieuwe naam te geven: airpop® engineered air.

In de nieuwe naam klinken de eigenschappen van het materiaal duidelijker door, terwijl de nieuwe naam in heel Europa kan worden gebruikt door de gehele piepschuimbranche.
Piepschuim wordt gemaakt door styreen te polymeriseren, een chemisch proces. Daarbij worden de styreenmoleculen met elkaar verbonden tot polystyreenketens. Als blaasmiddel wordt pentaan gebruikt. De chemische reactie levert parelvormig, geëxpandeerd polystyreen op. Als de parels met waterdamp worden verwarmd, worden ze ongeveer veertig keer zo groot als ze oorspronkelijk waren. De opgeschuimde parels worden daarna nog een keer met waterdamp opgeschuimd en tot bepaalde vormen verwerkt, bijvoorbeeld voor een fietshelm of viskist.