Om CO2 besparende maatregelen te kunnen nemen en daarmee tot de meest duurzame oplossing te komen zijn er o.a. milieubeoordelingen, of levenscyclusanalyse (LCA), ontwikkeld. Een LCA geeft de volledige levenscyclus van het product weer.

Ja, EPS heeft een aantal voordelen en is een verantwoorde keuze wanneer het gaat om milieuvriendelijke en duurzame verpakkingen. Het bestaat voor 98% uit lucht en slechts 2% grondstof. Het is licht in gewicht, dus minder CO2 uitstoot tijdens het vervoer.

EPS isoleert ca. twee keer zo goed als karton en tegelijkertijd weegt karton ca. 35 keer per m3 dan EPS. Dit betekent dat, wanneer u een verpakking van karton moet maken die net zo goed isoleert als EPS-verpakkingsmateriaal, u ca. 70 keer meer materiaal nodig heeft. In vergelijk met één kg EPS wordt er voor de productie van één kg karton 1/6 meer CO2 uitgestoten. Dit betekent dat er, voor de productie van een kartonnen doos met identieke isolatie-eigenschappen, meer dan 10 keer zoveel CO2 wordt uitgesloten dan voor eenzelfde oplossing in EPS.

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid grondstof, welke materialen er nodig zijn en wat de milieubelasting is van deze materialen. Ook het productieproces is van invloed op de CO2-uitstoot, denk aan energie-, waterverbruik en andere hulpbronnen die nodig zijn, heeft de producent bijvoorbeeld milieubesparende maatregelen heeft doorgevoerd… Op basis van deze gegevens kunt u het verpakkingsmateriaal kiezen met de minste milieu- en klimaat impact.

Meer over milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal.

U kunt kijken naar de hoeveelheid grondstof, welke materialen er nodig zijn en wat de milieubelasting is van deze materialen. Daarnaast kan beoordeeld worden hoeveel impact het productieproces heeft op de CO2-uitstoot, denk aan energie-, waterverbruik en andere hulpbronnen die nodig zijn en of de producent milieubesparende maatregelen heeft doorgevoerd. Op basis van deze gegevens kunt u het verpakkingsmateriaal kiezen met de minste milieu- en klimaat impact.

Meer over duurzaam verpakkingsmateriaal.

Download hier de beslisboom over EPS recycling en bekijk hoe EPS, ook bekend als piepschuim of airpop engineered air, gerecycled wordt. 

Er is een beslisboom beschikbaar om te bepalen hoe EPS gerecycled kan worden en voor welke recyclingvorm er gekozen wordt. Dit is afhankelijk van waar het EPS vandaan komt en de kwaliteit van het materiaal.

Download hier de beslisboom en bekijk hoe EPS, ook bekend als piepschuim of airpop engineered air, gerecycled wordt.

Jazeker, airpop (EPS) inzameling & recycling wordt gemonitord.

Stybenex, de brancheorganisatie van EPS verwerkende bedrijven, is al sinds 1976 actief in het faciliteren en monitoren van cijfers over inzameling en recycling van airpop (EPS). Sinds 2016 vindt onafhankelijk onderzoek plaats en wordt hierover  gerapporteerd.

airpop, ook wel bekend als EPS, piepschuim of tempex is aantoonbaar recyclebaar.

airpop, ook wel bekend als EPS, piepschuim of tempex is 100% recyclebaar.

Via diverse inzamelsystemen wordt meer dan 85% van het EPS afval ingezameld. Het ingezamelde materiaal wordt voor het grootste deel ingezet voor de productie van nieuwe EPS producten. Geen enkel ander isolatiemateriaal of verpakkingsmateriaal kan aantoonbaar zulke cijfers overleggen.

Een recyclebaar product is een product dat ontworpen is om op een kosteneffectieve wijze te worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled, waarbij in de praktijk gebruik wordt gemaakt van beschikbare geavanceerde technologie. airpop®, ook wel bekend als piepschuim of EPS, voldoet volledig aan deze definitie.

Lees meer over de Europese definitie van een “recyclebaar product”

airpop is 100% en meermaals recyclebaar

Nee, er zijn geen duurzamere alternatieven voor airpop®.

airpop® wordt voornamelijk gebruikt om hoge isolatie, bescherming of schokbestendigheid te bieden. Geen enkel ander materiaal biedt een dergelijke combinatie van functionaliteiten, prestaties, prijs- en kwaliteitverhouding.

De productie van airpop® vereist ook minder grondstoffen, chemicaliën en water dan andere verpakkingsmaterialen – bijvoorbeeld; er is één derde minder water nodig dan bij de productie van gelamineerd karton. Duurzame alternatieven bestaan niet.

Nee, airpop is absoluut geen wegwerpproduct, het kan meerdere keren gerecycled worden.

Het recyclingpercentage voor airpop® verpakking in Nederland is ongeveer 50 procent (Conversio Study 2017) – Europees vergelijk. Ter illustratie volgt hieronder een voorbeeld. Consumenten kunnen grote airpop®-verpakkingen van bijvoorbeeld tv’s of wasmachines, inleveren bij gemeentelijke milieustraten en recyclingbedrijven. Kleine hoeveelheden worden afgevoerd via de knapzak. Gespecialiseerde recyclingbedrijven werken samen met de verwijderingsbedrijven van retailers, bijvoorbeeld voor de verpakkingen van meubels of elektronica. Na mechanische recycling wordt het airpop®-verpakkingsmateriaal omgezet in de oorspronkelijke grondstof door eenvoudige smeltprocessen, van daaruit worden nieuwe producten geproduceerd. Wanneer het niet mogelijk is om de airpop® verpakking te recyclen, dan wordt het materiaal gebruikt in stadsverwarmingssystemen en in moderne thermische energiecentrales. Als isolatie bespaart iedere kilo aan airpop® 1,4 liter aan stookolie. Het levert zo een bijdrage aan het behoud van hulpbronnen.

airpop is meerdere keren te recyclen

In het dagelijks leven is airpop® de slimste beschermende verpakking die er is. Ze is geweldig. Ze is ongevoelig voor hitte, stoom en vocht, licht in gewicht , waterdicht en het beschermt optimaal. Je kunt er dagelijks op vertrouwen: de pizza, die thuis warm wordt afgeleverd in airpop®-boxen, de vis die koel en vers gehouden wordt vanaf de zee richting de visvitrines van de Nederlandse supermarkten, het koffiezetapparaat dat onbeschadigd per post wordt bezorgd, of de bescherming van vitale organen tijdens transport. En airpop® in fietshelmen vermindert het risico op een hoofdletsel aanzienlijk. Dankzij de goede isolerende eigenschappen zorgt airpop® ervoor dat voedsel vers, kiemvrij en hygiënisch blijft en dat consumptiegoederen, zoals wasmachines of televisies, optimaal worden beschermd tegen schokken tijdens het transport. Ontdek de toepassingen.

 

airpop is een belangrijk verpakkingsmateriaal,  

Nee, juist heel erg weinig! Want airpop® bestaat voor 98% uit zuiver lucht – vandaar de naam. Het minimale plasticgehalte, slechts twee procent polystyreen, expandeert tijdens de productie tot wel tien keer haar eigen volume. Het verbruik van hulpbronnen ligt ongeveer twee derde lager dan bij de productie van andere verpakkingsmaterialen. airpop® productie is een chemisch proces dat bekend staat als polymerisatie, daarbij worden EPS parels verwarmd met waterdamp en geschuimd, waarbij het tot vele malen van haar oorspronkelijke grootte wordt opgeblazen. Overigens, airpop® werd in 1949 ontdekt door de BASF-wetenschapper dr. Fritz Stastny.

airpop (EPS) ook wel bekend als piepschuim verbruikt zeer weinig hulpbronnen

airpop®, piepschuim, is een zeer milieuvriendelijk materiaal. Het bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen. airpop® is een mono-materiaal.

airpop® is licht in gewicht en bespaart dus gewicht. Dit betekent minder brandstofverbruik bij transport op de weg en dus minder CO2 in de lucht. Vanwege de goede isolerende eigenschappen van het materiaal is verder koelen of verwarmen van producten vaak onnodig, en kan er meer energie bespaard worden. airpop® is tijdens fabricage en productie CFK-vrij, heeft een lage lucht- en waterbelasting en gebruikt weinig grondstoffen. Bovendien, elke kilogram olie die wordt gebruikt voor de productie van airpop® bespaart op een later moment ongeveer 150 kilo stookolie bij het verwarmen van huizen.

Ingezameld airpop® kan tot vele malen zonder verlies aan eigenschappen opnieuw toegepast worden in nieuwe producten. airpop® is dus bijzonder milieuvriendelijk.

Schoon airpop®-verpakkingsafval, piepschuim, kunt u rechtstreeks bij bijvoorbeeld wit- en bruingoedbedrijven inleveren, maar u kunt het ook bij de gemeentelijke milieustraten kwijt. Er zijn dus diverse kanalen om het materiaal in te zamelen. Er zijn speciale airpop® inzamelzakken beschikbaar waarin u het airpop®-verpakkingsafval kunt deponeren. Volle inzamelzakken worden aangeboden aan de airpop® verwerkende industrie, die het materiaal volledig recyclen en hergebruiken.

Binnen het Nederlandse airpop®-recyclingprogramma wordt er samengewerkt tussen de gemeenten en het bedrijfsleven. Het beloningssysteem voor gemeentelijke inzamelpunten werkt goed. Wij zien een jaarlijkse groei van de inzameling en recycling van airpop®-verpakkingsafval. Het verzamelde materiaal kan op verschillende manieren worden verwerkt en wordt hergebruikt voor nieuwe producten. Zo gaan wij op een duurzame manier om met onze hulpbronnen en draagt airpop® bij aan de circulaire economie.

Sinds 2008 maakt Stybenex, de Nederlandse brancheorganisatie van airpop® verwerkende bedrijven, zich hard voor een optimale airpop® (EPS) recycling. In lokale en nationale samenwerkingsverbanden zijn er diverse initiatieven ontwikkeld. In het recyclingprogramma voor kunststoffen, dat in 2013 is gelanceerd, is ook de recycling van airpop® engineered air opgenomen. De Nederlandse overheid ondersteunt de inzameling en het recyclingsysteem voor kunststoffen.

De basis van polystyreen is styreen, dat van aardolie wordt vervaardigd. Piepschuim wordt gemaakt door styreen te polymeriseren, een chemisch proces. Als blaasmiddel wordt pentaan gebruikt. Daarbij ontstaan talloze kleine pareltjes. Als die met waterdamp worden verwarmd, worden ze ongeveer veertig keer zo groot. De uitgezette parels worden vervolgens nog een keer opgeschuimd en tot bepaalde vormen verwerkt, bijvoorbeeld voor een fietshelm of viskist. Dit productieproces leidt uiteindelijk tot een materiaalsoort die voor 98% uit lucht en voor maar 2% uit polystyreen bestaat.

Verpakking is voornamelijk bedoeld om de inhoud te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan levensmiddelen. In ontwikkelingslanden bederft tot wel vijftig procent van alle voedingsmiddelen door gebrek aan goede verpakking. Maar ook in geïndustrialiseerde landen belanden nog altijd veel levensmiddelen in de vuilnisbak omdat de verpakking niet goed genoeg was om de houdbaarheid te kunnen garanderen. Verpakkingen van airpop® bieden daarentegen de juiste bescherming én zorgen ervoor dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft. De isolatie van airpop is zo goed, dat levensmiddelen niet bederven en bacteriën buiten de deur worden gehouden.

Voor ieder product is er een bijpassende, geschikte verpakking. Als er behoefte is aan goede isolatie, bescherming of schokbestendigheid, wordt vooral gekozen voor airpop®. Geen ander materiaal biedt hiervoor dezelfde prijs-kwaliteitverhouding als airpop®.

Ook in Nederland kunnen verpakkingen en vormdelen van airpop® bij inzamelcentra en milieustations worden afgegeven. Vaak kunnen airpop®-verpakkingen ook op afspraak bij de fabrikant worden ingeleverd. De verpakkingen moeten dan wel schoon, wit en zonder zichtbaar vreemd materiaal zijn.

airpop is meerdere keren te recyclen

Gebruikte airpop®-verpakkingen kunnen op talloze manieren worden verwerkt, zodat minder waardevolle hulpbronnen nodig zijn. Verpakkingen van airpop® zijn eenvoudig om te smelten tot polystyreen, dat vervolgens weer kan worden gebruikt voor de productie van nieuwe kunststoffen.
Veel airpop®-verpakkingen krijgen na gebruik een nieuw leven als isolatiemateriaal in huizen en gebouwen. Zo gaat het energieverbruik omlaag en wordt er minder CO2 uitgestoten.
De airpop®-verpakkingen die niet geschikt zijn voor hergebruik kunnen in moderne warmtecentrales voor stadsverwarming worden gebruikt. In die vorm vervangt 1 kilo airpop® eigenlijk 1,4 liter stookolie, zodat er extra zuinig wordt omgesprongen met kostbare hulpbronnen.

Behalve voor wegwerpverpakkingen kan airpop® ook worden gebruikt voor hervulbare verpakkingen. Die worden vaak gebruikt als er grote hoeveelheden van een product vaak naar dezelfde afnemer worden vervoerd. Zo zijn thermoverpakkingen voor bijvoorbeeld warme maaltijden of medicijnen ideaal om te blijven gebruiken. Verpakkingen van airpop® zijn goed stapelbaar en behouden bij hoge vochtigheid of nattigheid hun stabiliteit en stevigheid.

Vers smaakt het best. Daarom moeten levensmiddelen tijdens het transport zo lang mogelijk worden gekoeld. Dozen van airpop zijn daarvoor uitstekend geschikt. Omdat de cellen met lucht zijn gevuld laat airpop® maar heel weinig warmte door. Zo blijft de temperatuur in een met ijs gevulde airpop®-doos urenlang laag. En vers blijft in een gesloten airpop®-doos echt vers. Die is niet alleen bijzonder hygiënisch, maar heeft ook geen invloed op de smaak. De ideale verpakking voor levensmiddelen. Voor airpop® is tweederde minder grondstof nodig dan voor ander verpakkingsmateriaal en toch heeft het deze uitstekende beschermende eigenschappen.

Omdat airpop® voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen bestaat, is het een materiaal dat met heel weinig hulpbronnen buitengewoon goede prestaties levert.
Hoe lichter een voertuig, des te minder brandstof het verbruikt. Dat geldt ook voor het vervoer van producten. airpop® is een superlicht verpakkingsmateriaal waardoor bijvoorbeeld een vrachtwagen veel minder brandstof verbruikt. Dankzij de uitstekende isolerende eigenschappen van airpop®-verpakkingen, en dan met name die voor levensmiddelen, is extra koeling overbodig. Dat scheelt energie, spaart hulpbronnen en vermindert de CO2-uitstoot. Ook bij de isolatie van verwarmingsleidingen of rolluiken zorgt airpop® voor energiebesparing, wat weer beter is voor het klimaat.

Load More