Verpakkingen van EPS, ook bekend als airpop®, tempex of piepschuim, zijn heel eenvoudig mechanisch te recyclen, waardoor ze weer een nieuwe functie kunnen vervullen. Hoe gaat dat? De verbruikte verpakkingen worden kleingemaakt en verwerkt in nieuwe verpakkingen of isolatiemateriaal bij de bouw van nieuwe huizen.

Niet alleen mechanisch gebruik is mogelijk, maar EPS kan ook worden omgesmolten tot de oorspronkelijke grondstof. Die wordt vervolgens weer gebruikt om nieuwe kunststoffen te maken. Zo nodig kan EPS ook in warmtecentrales worden gebruikt, bijvoorbeeld voor stadsverwarming. Als isolatie bespaart iedere kilo EPS  1,4 liter aan stookolie.

Optimalisatie EPS-recyclingstroom

Download EPS-beslisboom

De EPS-beslisboom is dé wegwijzer voor Stybenex en ketenpartners [afvalverwerkers & recyclingbedrijven e.d.]. Het document draagt bij aan een verdere optimalisatie van de EPS-recyclingstroom. en draagt bij aan een duurzame inzameling van dit materiaal. Want EPS is, mits niet vervuild, veelvuldig recyclebaar met behoud van waardevolle eigenschappen. Wij moeten zuinig omgaan met onze hulpbronnen, want die zijn eindig. Door hergebruik en recycling blijven waardevolle grondstoffen in de loop en dat is ook beter voor ons ecosysteem.

Inzamelpunten EPS-restmateriaal voor particulieren

Particulieren kunnen schoon EPS-verpakkingsmateriaal inleveren bij een gemeentelijke milieustraat. Op deze milieustraten zijn speciale inzamelzakken aanwezig waar u schoon EPS-materiaal kunt inleveren. EPS-verpakkingen herkent u aan het recycle logo (6). Gebruik onderstaande button en ontdek een en inzamelpunt bij u in de buurt.

Inzamelpunten EPS-restmateriaal voor bedrijven

Zoekt uw organisatie naar manieren om bij te dragen aan de circulaire economie en wilt u de CO2 Footprint van uw bedrijf te verlagen? Er staat een netwerk aan inzamelaars, sorteerders en recyclers klaar om EPS te recyclen. Voor meer informatie en om vast te stellen of uw EPS-restmateriaal geschikt is voor recycling kunt u contact opnemen met de leden van Stybenex en onderstaande bedrijven. Het EPS wordt vervolgens opgehaald of bij de recycler afgegeven.

De leden van Stybenex beschikken over faciliteiten om EPS-restmateriaal te ontvangen, te verwerken en vervolgens te hergebruiken. Het EPS wordt opnieuw ingezet in het productieproces. Op die manier wordt het energieverbruik teruggebracht en is er minder gebruik van primaire grondstoffen. Uw leverancier vertelt u graag meer over retourname en recycling van EPS-restmateriaal.