In 2020 is in 244 gemeenten 1.509 ton schoon EPS-verpakkingsafval ingezameld voor recycling en hergebruik.

In vergelijking met 2019 is dit een stijging van 11% in het aantal gemeenten en een stijging van 39% voor de hoeveelheid aan ingezameld tonnage van het materiaal. Geweldig nieuws voor het milieu en de circulaire economie en met dank aan deelnemende milieustraten, afvalverwerkers in Nederland, milieubewuste particulieren en het bedrijfsleven.

Scan QR-code en bekijk de video: Een beter milieu begint met de inzameling van 98% lucht

Schoon EPS-verpakkingsafval inleveren

Inmiddels kunnen particulieren bij 244 van de 355 gemeenten in Nederland, schoon EPS-verpakkingsafval inleveren voor recycling en hergebruik. Dit is bijna 70% van de gemeenten. Ook het bedrijfsleven draagt bij en levert het materiaal in bij recyclingbedrijven. Doelstelling; Tegen 2025 wordt 65% van al het EPS-verpakkingsmateriaal gerecycled voor hergebruik.

Doelstelling: Tegen 2025 wordt 65% van al het EPS-verpakkingsmateriaal gerecycled voor hergebruik

Onafhankelijk onderzoek inzameling & recycling EPS

Stybenex, de brancheorganisatie van EPS verwerkende bedrijven in Nederland, heeft ook dit jaar onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Daarbij is gekeken naar de hoeveelheid EPS dat ingezameld wordt voor recycling. De bronnen die hiervoor gebruikt zijn:

  • Informatie verzameld tijdens het stimuleringsprogramma 2020,
    Online enquête en bezoeken
  • Informatie uit voorgaande jaren en
  • Een extrapolatiecijfer op basis van enquête data van gemeenten met cumulatief 2,6 miljoen inwoners

Inzameling EPS maakt constante stijging door

Uit analyse van de gegevens die zijn verzameld over de inzameling van EPS op milieustraten over de periode 2013 – 2020 blijkt dat de inzameling van EPS een vrij constante stijging doormaakt. Dit geldt zowel voor het aantal gemeenten waar schoon EPS apart wordt ingezameld (figuur 1) als de hoeveelheid ingezameld materiaal (figuur 2).

1.509 ton EPS ingezameld voor recycling & hergebruik

Zoals eerder vermeld kunnen huishoudens inmiddels op 244 gemeentelijke milieustraten hun overtollig EPS aanbieden en is er in 2020  1.509 ton schoon EPS ingezameld voor recycling en hergebruik. Bron: onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Stybenex. Een jaar eerder werd in 219 gemeenten zo’n 1.088 ton EPS ingezameld voor recycling en hergebruik.

In 2020 is er bij 244 gemeentelijke milieustraten 1.509 ton schoon EPS ingezameld

Wanneer deze stijging continueert, dan is de verwachting dat in 2024 in alle gemeenten schoon EPS-verpakkingsmateriaal gescheiden ingezameld kan worden. De hoeveelheid ingezameld tonnage van het EPS-verpakkingsmateriaal zal naar verwachting niet evenredig blijven stijgen. Wanneer alle 17,4 miljoen Nederlanders schoon EPS-verpakkingsmateriaal naar een inzamelpunt op een milieustraat zouden kunnen brengen, dan betekent dit dat zij maximaal 2.227 ton EPS voor recycling en hergebruik kunnen produceren – gebaseerd op het extrapolatiecijfer van 1,28 kg/inwoner. In het model is daarom rekening gehouden met een maximaal van 2.227 ton ingezameld EPS vanuit particulieren bij gemeentelijke milieustraten. Als de inzameling blijft groeien zoals in de afgelopen jaren, dan is de verwachting dat in 2025 deze maximaal haalbare hoeveelheid tonnage is bereikt.

Inzamelpunten in Nederland


Klik op bovenstaande kaart, ontdek een inzamelpunt bij u in de buurt en lever schoon EPS-verpakkingsmateriaal in.

Duurzame grondstof blijft in de kringloop, dat is beter voor het milieu en voor de circulaire economie. Een volledig overzicht van milieustraten waar particulieren schoon EPS-afval kunnen inleveren vindt u hier.  Een overzicht van inzamelpunten voor bedrijven vindt u hier.

EPS eenvoudig recyclebaar

EPS is een mono materiaal en bestaat voor 98% uit lucht en slechts 2% grondstof. Het materiaal is heel erg goed en eenvoudig te recyclen. U herkent EPS aan het recycling logo 6. EPS is vormvrij, licht in gewicht en toch sterk en robuust.

Daarnaast is EPS voedselveilig en niet gevoelig voor vocht of schimmels. Het bezit hoogwaardige thermische eigenschappen en gedurende de complete levensduur van het materiaal blijven eigenschappen optimaal en consistent, het heeft zelfs geen onderhoud nodig. En dat allemaal met 98% lucht.

Recycling en hergebruik van EPS

Apart ingezameld EPS wordt door deskundige recyclers verwerkt. Er zijn een aantal manieren waarop dit gebeurt. Mechanische recycling, daarbij wordt schoon EPS-verpakkingsafval gesorteerd, gemalen in een shredder, gezeefd en gemengd met nieuwe polystyreen parels. Vervolgens kan het door producenten ingezet worden om nieuwe verpakkings- of isolatiematerialen te produceren. Omdat de gerecyclede EPS-parels al gestoomd zijn wordt er bespaard op grondstof en is er minder energie nodig tijdens het productieproces.

Cijfers 2020 Vijf redenen om EPS in te zamelen

 

Naast mechanische recycling kan EPS, door middel van Solvolyse, teruggebracht worden tot de oorspronkelijke grondstof. Deze grondstof wordt vervolgens gebruikt om nieuwe kunststoffen te maken. Zo nodig kan EPS ook gebruikt worden in warmtecentrales, bijvoorbeeld voor stadsverwarming. Om u een idee te geven; als isolatiemateriaal bespaart iedere kilo EPS 1,4 liter aan stookolie.


Recycling en hergebruik van EPS, Grondstof blijft in de kringloop

Hoe meer EPS-verpakkingsafval we gescheiden inleveren, hoe meer grondstof er in de kringloop blijft en dat past perfect binnen de uitgangspunten van de circulaire economie en is uiteindelijk beter voor het milieu.

Over Stybenex en EPS

Stybenex, de brancheorganisatie van EPS verwerkende bedrijven in Nederland, stimuleert de inzameling en recycling van EPS. Juist ook omdat EPS een veelzijdig en milieuvriendelijk materiaal is, dat in tal van toepassingen een zeer verantwoorde keuze is. Het is zelfs één van de meest duurzaamste isolatiematerialen in haar soort. EPS is ook bekend als airpop engineered air, piepschuim of Temex.

Gerelateerd:


Huishoudens steeds milieubewuster,
toename inzameling EPS

Inzameling airpop® (EPS) bij milieustraten


Inzameling airpop (EPS) in 2018 flink gestegen

Circulaire Economie? airpop® engineered air (EPS, piepschuim) is 100% recyclebaar
Circulaire economie, airpop is 100% recyclebaar

airpop® (EPS) recycling: Nederland nummer één in Europa
Recycling van airpop (EPS) verpakkingsmateriaal

Terug naar overzicht