Geweldig circulair nieuws!  16 juni 2021: Opening van PolyStyreneLoop [PS-Loop].

PolyStyreneLoop is gevestigd in Terneuzen en het nieuwe recycling initiatief voor de recycling van EPS-sloopafval, polystyreen (PS)schuim met HBCD. PolyStyreneLoop draagt bij aan de circulaire economie door EPS-sloopafval te recyclen tot recyclaat. Het recyclaat wordt vervolgens gebruikt als grondstof voor de productie van nieuwe isolatieproducten.

EPS 100% recyclebaar

EPS-sloopafval werd tot nu toe als moeilijk recyclebaar beschouwd, vanwege onzuiverheden zoals cement of andere bouwresten. EPS zelf is 100% recyclebaar. Zowel het oude additief HBCD, alsook andere onzuiverheden, zoals bouwresten of cement, kunnen nu  veilig verwijderd worden en het waardevolle broom wordt teruggewonnen. Met het Solvent-based Purification (SBP)-proces, ontwikkeld door CreaCycle GmbH en Fraunhofer IVV, wordt het HBCD van het PS gescheiden, na recycling kan het PS ingezet worden voor toepassing in  nieuwe isolatiematerialen.

Recyclingfabriek PolyStyreneLoop

De recyclingfabriek PolyStyreneLoop kan 3.300 ton sloopafval van polystyreenschuim per jaar recyclen. Dit nieuwe recyclingproces biedt een grootschalige, gesloten oplossing voor de recycling van EPS-sloopafval. Een bevestiging dat het ecologisch en economisch haalbaar is om polystyreenschuim met HBCD volledig te integreren in de circulaire economie. Waardevolle hulpbronnen worden op deze manier behouden en dat past perfect binnen de circulaire economie.

In eerste instantie wordt bouw- en constructieafval uit Nederland en Duitsland gerecycled en omgezet in nieuw, hoogwaardig isolatiemateriaal. Later wordt ook sloopafval uit andere landen opgenomen en zal ook geëxtrudeerd polystyreen of XPS gerecycled worden.

PolyStyreneLoop is een coöperatie die meer dan 70 bedrijven uit de polystyreenschuimwaardeketen vertegenwoordigt. Tot de leden behoren onder meer producenten van polystyreengrondstoffen, schuimfabrikanten, leveranciers van additieven, schuimconverters en recyclers. PolyStyreneLoop  is met steun en subsidie van het LIFE-programma (EU) gebouwd.

DE RECYCLINGVORMEN VAN EPS, DE EPS-BESLISBOOM

EPS wordt op verschillende manieren gerecycled. De EPS-beslisboom geeft daarbij de route aan.

Deze beslisboom sluit aan op de doelstellingen van het Landelijk Afvalbeheerplan, dat erop gericht is om de milieu-impact van recycling verder te minimaliseren. In de ladder van Lansink [onderzijde routekaart/download] ziet u de recyclingvormen terug en hun milieu-impact.

EPS, 98% uit lucht en slechts 2% grondstof

EPS is ook bekend als airpop engineered air, piepschuim of tempex. Het bestaat voor 98% uit lucht en slechts 2% grondstof. EPS bezit hoogwaardige thermische en schokabsorberende eigenschappen en het is volledig recyclebaar, met behoud van waardevolle eigenschappen. Het materiaal wordt veel toegepast als isolatiemateriaal in gebouwen en als beschermend en verpakkingsmateriaal voor witgoed, medische apparatuur en preparaten, maar ook om voedingsmiddelen vers te houden. U vindt EPS verder terug in fietshelmen en kinderzitjes en in nog veel meer toepassingen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op: LinkedIn

Bijdragen aan een circulaire economie begint met de inzameling & recycling van 98% lucht.

Gerelateerd nieuws: 

Recycling van EPS

Forse toename inzameling & recycling


Een beter milieu begint bij onszelf en met de inzameling van 98% lucht


Inzameling airpop (EPS) in 2018 flink gestegen

Circulaire Economie? airpop® engineered air (EPS, piepschuim) is 100% recyclebaar
Circulaire economie, airpop is 100% recyclebaar

airpop® (EPS) recycling: Nederland nummer één in Europa
Recycling van airpop (EPS) verpakkingsmateriaal

Terug naar overzicht