In 2019 werd via 219 gemeentelijke milieustraten meer dan 1.088 ton EPS (airpop®) apart ingezameld. Een jaar eerder werd bij 200 gemeenten zo’n 880 ton EPS ingezameld voor recycling en hergebruik. Ten opzichte van 2018 is dit een toename van 25% voor het totaal ingezamelde tonnage en een stijging van 9,5% voor het aantal inzamelpunten.  Meer hierover leest u in dit artikel.

EPS is ook bekend als airpop engineered air, piepschuim of tempex.

Inzameling EPS waardevol voor circulaire economie

Het ingezamelde materiaal wordt door deskundige recyclers verwerkt. Daarna wordt het door EPS-producenten ingezet voor de productie van nieuwe producten en verpakkingsmaterialen. Inzameling van EPS  is waardevol voor de circulaire economie; Grondstof blijft in de kringloop en kan veelvuldig gerecyled en hergebruikt worden, mits de stroom niet vervuilt raakt.

Stybenex, de brancheorganisatie van EPS verwerkende bedrijven in Nederland, zet zich in en stimuleert de inzameling van EPS  voor recycling en hergebruik. Op deze manier blijft waardevolle grondstof in de kringloop. Het streven is dat iedere milieustraat in Nederland de mogelijkheid heeft om EPS als aparte stroom in te zamelen. Hier vindt u een overzicht van Milieustraten waar u schoon EPS-verpakkingsmateriaal kunt inleveren.

Enquête EPS inzameling over 2020

Ieder jaar wordt er een monitoring- en stimuleringsprogramma voor de inzameling van EPS op milieustraten uitgevoerd.
Ook dit jaar is er vanuit Stybenex een nieuwsbrief en enquête verspreid, om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen over 2020. Vanuit verschillende milieustraten hebben wij mooie reacties en aanvragen ontvangen. Inmiddels zijn er al een groot aantal dozen met Knapzak inzamelzakken naar de milieustraten verstuurd, zodat zij schoon EPS-verpakkingsafval eenvoudig kunnen inzamelen. Bent u werkzaam bij een milieustraat en wilt u medewerking verlenen dan kunt u hier de online enquete aanvragen.

Meer over EPS

Op onze website vindt u meer informatie over toepassingen, inzameling en recycling van EPS.
Vergeet ons daarnaast niet te volgen social media voor de laatste updates!

Gerelateerd nieuws: 

Forse toename inzameling & recycling


Een beter milieu begint bij onszelf en met de inzameling van 98% lucht


Inzameling airpop (EPS) in 2018 flink gestegen

Circulaire Economie? airpop® engineered air (EPS, piepschuim) is 100% recyclebaar
Circulaire economie, airpop is 100% recyclebaar

airpop® (EPS) recycling: Nederland nummer één in Europa
Recycling van airpop (EPS) verpakkingsmateriaal

Terug naar overzicht