Bron & beeldmateriaal: Persbericht ATAG Benelux

De Groene Allianties de Liemers, de gemeente Duiven, GoClean de Liemers, Wageningen University & Research, EPS Nederland en ATAG Benelux zijn in Duiven gestart met EPS-recycling. Op 25 februari jl. hebben deze partijen laten zien hoe EPS kan worden hergebruikt en de initiatiefnemers kijken tevreden terug op een nieuwe duurzaamheids-pilot.
EPS is ook bekend als airpop engineered air, tempex of piepschuim. Voor veel bedrijven vormt dit materiaal een groot deel van de afvalstroom.

Duiven geslaagde pilot EPS-recycling

v.l.n.r. Wim de Haas (Wageningen Universiteit) Jan van Os, (ATAG Benelux), Henk Bos (EPS Nederland), Peggy Blaauw (GoClean de Liemers), Wim Nabbe (Groene Alliantie) en Gemma Tiedink (Wethouder van o.a. duurzaamheid in de Gemeente Duiven)

“Met deze pilot hebben we laten zien dat EPS zónder waardeverlies, circulair kan worden toegepast in allerlei nieuwe producten.” Aan het woord is Jan van Os, Innovation & Sustainability Manager bij ATAG Benelux. De Duivense producent van keukenapparatuur gebruikt EPS om kookplaten, ovens, magnetrons en afzuigkappen, goed beschermd te verpakken. “Daarvoor is het materiaal door het lichte gewicht natuurlijk ideaal”, vertelt Van Os. “Maar daarna wil je niet dat piepschuim op de grote hoop belandt en onbenut blijft.”

Duurzame industrieterreinen

Carolijn Oudshoorn, afstudeerder van Wageningen University & Research (WUR) bleek hetzelfde doel voor ogen te hebben. Vanuit haar onderzoek naar EPS-recycling kwam EPS Nederland in beeld. EPS Nederland is een instantie die verbindend optreedt tussen gemeenten, inzamelbedrijven en ‘het verpakkende bedrijfsleven’. EPS Nederland vond die verbinding tussen WUR, ATAG Benelux en de gemeente Duiven die ook de stichting ‘GoClean de Liemers’ bij het pilot-project betrok.

Van Os legt uit wat het doel is: “De gemeente Duiven en Groene Allianties de Liemers (GADL) streven naar duurzame industrieterreinen. Mooi om te zien dat ze de daad bij het woord voegen, want de gemeente én de stichting  GADL hebben een belangrijke rol gespeeld in het faciliteren van dit project. Wij op onze beurt kijken constant met een circulaire bril naar onze afvalstromen. Dat hebben we ook nadrukkelijk onderstreept in het MVO-beleid van ATAG Benelux.”

Collectieve verkleining CO2-voetafdruk

Toch wil Van Os benadrukken dat het pilotproject een groter doel dient: “We willen vooral andere bedrijven op industrieterrein Centerpoort enthousiast maken voor deze vorm van EPS-recycling. Het is een zeer effectieve manier om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Dat is een doelstelling die veel bedrijven in hun duurzaamheidsbeleid hebben opgenomen. Dus het zou geweldig zijn om als Centerpoort-collectief onze CO2-voetafdruk te verkleinen.”

Simuleren inzameling & recycling van EPS

Stybenex, de brancheorganisatie van EPS verwerkende bedrijven in Nederland, vindt dit  een geweldige ontwikkeling. Deze brancheorganisatie  stimuleert de inzameling en recycling van EPS. Juist ook omdat EPS een veelzijdig en milieuvriendelijk materiaal is, dat in tal van toepassingen een zeer verantwoorde keuze is. Het is zelfs één van de meest duurzaamste isolatiematerialen in haar soort.

Hoe meer kunststofverpakkingsafval we gescheiden inleveren, hoe meer grondstof er in de kringloop blijft en dat past perfect binnen de uitgangspunten van de circulaire economie en is uiteindelijk beter voor het milieu.

Videoverslag

Vanwege de coronamaatregelen kon het pilotproject niet worden bezocht door geïnteresseerden. Daarom hebben de vijf betrokken partijen een videoverslag gemaakt. Hierin wordt duidelijk hoe deze vorm van recycling werkt en hoe bedrijven hiervan gebruik kunnen maken.
Bron: Youtube ATAG Benelux

 

 

Gerelateerd:

EPS Nederland:
EPS Nederland over pilot EPS-recycling in Duiven

Recycling magazine:

EPS recyclen? Volg EPS-routekaart:

Voluntary pledge, de belofte:

 

Toename inzameling EPS:

airpop is meerdere keren te recyclen

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht