Goed nieuws voor het milieu en de circulaire economie! Mede dankzij deelnemende milieustraten, afvalverwerkers in Nederland, milieubewuste particulieren en het bedrijfsleven, is er een toename zichtbaar voor de inzameling en recycling van schoon EPS-verpakkingsafval. EPS is ook bekend als airpop engineered air, piepschuim of Temex.

In steeds meer Nederlandse gemeenten kunnen particulieren schoon EPS-verpakkingsafval inleveren voor recycling en hergebruik. Ook het bedrijfsleven draagt bij en levert het materiaal in bij recyclingbedrijven.

EPS eenvoudig recyclebaar

Inzamelen en recyclen airpop (EPS) Piepschuim Tempex | Zo herkent u het materiaal. Recycle logo 6EPS is een mono materiaal en bestaat voor 98% uit lucht en slechts 2% grondstof. Het materiaal is heel erg goed en eenvoudig te recyclen. U herkent EPS aan het recycling logo 6. EPS is vormvrij, licht in gewicht en toch sterk en robuust. Daarnaast is EPS voedselveilig en niet gevoelig voor vocht of schimmels. Het bezit hoogwaardige thermische eigenschappen en gedurende de complete levensduur van het materiaal blijven eigenschappen optimaal en consistent, het heeft zelfs geen onderhoud nodig. En dat allemaal met 98% lucht. Hier vindt u een aantal voorbeelden van toepassingen.

Recycling en hergebruik van EPS

Apart ingezameld EPS wordt door deskundige recyclers verwerkt. Er zijn een aantal manieren waarop dit gebeurt. Mechanische recycling, daarbij wordt schoon EPS-verpakkingsafval gesorteerd, gemalen in een shredder, gezeefd en gemengd met nieuwe polystyreen parels. Vervolgens kan het door producenten ingezet worden om nieuwe verpakkings- of isolatiematerialen te produceren. Omdat de gerecyclede EPS-parels al gestoomd zijn wordt er bespaard op grondstof en is er minder energie nodig tijdens het productieproces.

Naast mechanische recycling kan EPS, door middel van Solvolyse, teruggebracht worden tot de oorspronkelijke grondstof. Deze grondstof wordt vervolgens gebruikt om nieuwe kunststoffen te maken. Zo nodig kan EPS ook gebruikt worden in warmtecentrales, bijvoorbeeld voor stadsverwarming. Om u een idee te geven; als isolatiemateriaal bespaart iedere kilo EPS 1,4 liter aan stookolie.

Over Stybenex

Stybenex, de brancheorganisatie van EPS verwerkende bedrijven in Nederland, stimuleert de inzameling en recycling van EPS. Juist ook omdat EPS een veelzijdig en milieuvriendelijk materiaal is, dat in tal van toepassingen een zeer verantwoorde keuze is. Het is zelfs één van de meest duurzaamste isolatiematerialen in haar soort.

Hoe meer kunststofverpakkingsafval we gescheiden inleveren, hoe meer grondstof er in de kringloop blijft en dat past perfect binnen de uitgangspunten van de circulaire economie en is uiteindelijk beter voor het milieu.

Gerelateerd

Forse toename inzameling & recycling


Een beter milieu begint bij onszelf en met de inzameling van 98% lucht

Onze inzet om afval en maritieme vervuiling in Europa te verminderen

 

airpop is 100% en meermaals recyclebaar

Bijdragen aan een beter milieu begint met de inzameling van 98% lucht

 

Terug naar overzicht