De airpop verwerkende producenten erkennen de urgentie om afval en maritieme vervuiling aan te pakken en mariene ecosystemen en biodiversiteit te beschermen. Zowel op nationaal als internationaal niveau nemen onze leden hun verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu zeer serieus. airpop is ook bekend als EPS, piepschuim of tempex, bestaat voor 98% uit lucht, heeft vele levens en past perfect binnen de circulaire economie.

Nationale en internationale initiatieven om vervuiling te verminderen

Brancheorganisatie Stybenex is verheugd om een aantal interessante nationale en internationale initiatieven, die bijdragen aan het verminderen van vervuiling, met u te kunnen delen. Deze initiatieven zijn gestart door Europese fabrikanten van airpop engineered air. Zij zijn aangesloten bij EUMEPS (Europese brancheorganisatie voor airpop verwerkende bedrijven) en onderstrepen de wereldwijde inspanningen voor een beter milieu, het verminderen van afval en dragen bij aan een circulaire economie.

Enkele nationale initiatieven

Hieronder treft u een aantal nationale initiatieven aan die bijdragen aan een beter milieu door inzameling, recycling en hergebruik van airpop.

Nederland – Circulariteit en circulair bouwen

Een van onze leden heeft circulariteit en circulair bouwen volledig omarmd en maakt gebruik van de 10R circulariteit ladder (informatie vanuit rijksoverheid). Dit houdt o.a. in dat er slimmere producten gemaakt en gebruikt worden. De levensduur van producten wordt verlengd en reststoffen worden efficiënt gebruikt, in plaats van er afval van te maken.


Voorbeeld R10 circulariteitsladder

Meer Nederlandse initiatieven:

Stimuleren van Inzameling & Recycling

Stybenex stimuleert de inzameling en recycling van airpop op milieustraten in Nederland.  Mede dankzij deelnemende milieustraten, afvalverwerkers en milieubewuste particulieren is er in Nederland een forse toename van airpop verpakkingsmateriaal dat ingezameld wordt voor recycling en hergebruik. Op deze manier blijft waardevolle grondstof in de kringloop en wordt het milieu minder belast. Lees meer over dit initiatief.

Recycling van Viskisten

Viskisten gemaakt van airpop (EPS) zijn goed recyclebaar. Na recycling worden er weer nieuwe producten van gemaakt die op hun beurt ook weer gerecycled en eindeloos hergebruikt kunnen worden. Bekijk de video en krijg een indruk van de recycling van airpop of EPS-viskisten in Nederland.

PolyStyreneLoop

Het PolyStyreneLoop-project heeft dit jaar de Blue Tulip Award gewonnen in de categorie klimaat. PolyStyreneLoop maakt het mogelijk om EPS-schuim volgens een innovatief recyclingproces volledig te recyclen voor hergebruik. Een geweldige waardering voor dit innovatieve project.

Enkele internationale initiatieven

Hieronder treft u een aantal internationale initiatieven aan.

Portugal – verzamelen van airpop-viskisten

Een van de Portugese leden is gestart met een proefproject om airpop-viskisten te verzamelen uit bijna alle vissershavens in Portugal. Dit project wordt in samenwerking met Doca Pesca uitgevoerd. Voor dit initiatief zijn opvangkooien in havens geïnstalleerd, zo kunnen viskisten op één toegankelijke plaats worden gestort. Op deze manier wordt verzamelen eenvoudiger en tegelijkertijd wordt voorkomen dat EPS-afval in zee terechtkomt. Tot nu toe zijn de reacties op dit initiatief positief en is airpop-afval in havens en markten teruggebracht tot aanzienlijk lage niveaus.

Griekenland – reinigen van oppervlaktewater

Een van de Griekse leden steunt een initiatief voor het reinigen van oppervlaktewater van plastic afval. Onder leiding van het Archipelagos Institute of Marine Conversation, een Griekse non-profit en niet-gouvernementele organisatie, is een experimenteel net opgezet. Dit net is een zeer praktische manier om fragmenten van plastic uit oppervlaktewater op te vangen en kan een groot gebied bedekken zonder mariene organismen te vangen. Het net kan ook worden gebruikt voor noodsaneringen, maar ook in kustgebieden en semi-ingesloten baaien waar ophoping van plastic afval prominenter is. De eerste resultaten van dit experiment zijn erg bemoedigend.

Meer internationale initiatieven vindt u hier.

Over airpop

airpop, ook bekend als EPS, piepschuim of tempex, is een uniek en veelzijdig materiaal en bestaat voor 98% uit lucht. De beschermende en lichtgewicht eigenschappen maken het bij uitstek geschikt voor zowel het isoleren van gebouwen alsook het beschermen van goederen.

Levenscyclus en recyclingmogelijkheden van het materiaal hebben een vooraanstaande prioriteit binnen de EPS verwerkende industrie. Er wordt dan ook in veel markten gewerkt aan initiatieven, dit gebeurt op basis van best practice.

Gerelateerd nieuws:

Voluntary Pledge, de belofte van de industrie

 

Forse toename van inzameling airpop – het rapport

 

EU voorstel “Single Use Plastics” (SUP) in lijn met doelstellingen airpop® (EPS) verwerkende industrie

EU voorstel singel-use-plastics in lijn met doelstellingen

 

Zuinig omspringen met het milieu kostendekkende circulaire oplossingen

 

Circular plastics alliance ondertekend

 

Terug naar overzicht