In het Laboratory of Vegetable Crops, van het Aristotle University of Thessaloniki, Greece is de kwaliteit en de houdbaarheid van verschillende groenten onderzocht. Broccoli, tomaten en spinazie werden onder verschillende testopstellingen opgeslagen in airpop (EPS) boxen en in golfkartonnen dozen.

De conclusie;

Groente blijft dagen langer vers wanneer deze opgeslagen worden in airpop (EPS) boxen.
airpop (EPS) levert niet alleen een grote bijdrage aan de verlenging van de houdbaarheid, ook de voedingswaarde van groenten blijft langer op niveau. Hoe dat kan? airpop (EPS) bestaat voor 98% lucht en lucht is een perfecte isolator.

Groente behoudt voedingswaarde en blijft dagen langer vers in airpop (EPS)

Groente behoudt voedingswaarde en blijft dagen langer vers in airpop (EPS).

Testresultaten interessant

De testresultaten zijn met recht interessant te noemen en het vermelden waard.

Wordt broccoli opgeslagen in airpop (EPS) boxen, dan behoudt zij tot zeker 21 dagen haar voedingswaarde, textuur en kleur. Daarnaast is er nagenoeg geen gewichtsafname. Dankzij de hoogwaardige thermische eigenschappen van airpop (EPS) blijft de temperatuur in de box laag (5 °C), er hoeft geen gebruik gemaakt te worden van ijs.

Wordt er gebruik gemaakt van kartonnen dozen (15°C, de gemiddelde temperatuur in supermarkten)  dan neemt de houdbaarheid en kwaliteit snel af. Binnen zeven dagen is de broccoli niet meer geschikt voor consumptie, de roosjes zien er geel uit. Ook de voedingswaarde en het gewicht zijn sterk afgenomen.

In kartonnen dozen kan groente voor een korte periode gekoeld worden door middel van ijs. Alleen brengt dat gezondheidsrisico’s met zich mee, water dat in contact komt met groente kan microbiële infecties veroorzaken.

Ook voor de opslag van tomaten is onomstotelijk bewezen dat airpop (EPS) verpakkingsmateriaal bijdraagt aan de verlenging van de levensduur, de versheid en de kwaliteit. Door de gesloten airpop (EPS)-omgeving ontstaat een contante luchtvochtigheid, hierdoor transpireren tomaten minder dan bij bewaring in een kartonnen doos. Wordt de temperatuur in de airpop (EPS) box op 10 ° C of 20 ° C gehouden dan blijft de kwaliteit voor een periode van 15 dagen constant. Dit geldt zowel voor rode rijpe, oranje en groene tomaten. Wanneer de tomaten in een kartonnen doos bewaard worden dan is de houdbaarheidsperiode aanmerkelijk korter.

Voor de opslag van bladgroenten, zoals spinazie, is bewaring op 5 ° C aanbevolen. Een deel van de spinazie werd daarom op deze temperatuur bewaard en getest. Een ander deel van deze bladgroente werd bij 10 ° C opgeslagen, dit is veelvoorkomend binnen de retailmarkt. Dankzij de thermische eigenschappen van airpop (EPS) blijft de luchtvochtigheid constant. Hierdoor blijft de spinazie, voor een periode van 10 dagen op 10 °C of 15 dagen op 5 °C, op een hoog kwaliteitsniveau en geschikt voor consumptie.

In de kartonnen dozen werd dagelijks een ernstige variatie in de relatieve vochtigheid geregistreerd. Binnen enkele dagen was er bacteriegroei aanwezig, de bladeren zichtbaar verkleurd en daarmee de spinazie niet langer geschikt voor consumptie.

Karton versus airpop (EPS)

Op basis van het onderzoek een aantal belangrijke verschillen op een rijtje:

Karton     VS         airpop (EPS)
Geen isolerende werking Goede thermische eigenschappen
Groente kort geschikt voor consumptie Groente langer geschikt voor consumptie
Gezondheidsrisico’s aanwezig Geen gezondheidsrisico’s
Meer voedselverspilling Minder voedselverspilling
Milieuonvriendelijk: meer grondstoffen en energie nodig tijdens het productieproces Milieuvriendelijk: minimaal gebruik van grondstoffen (2%) en energie
Lastig recyclebaar Volledig recyclebaar & Circulair

Groente blijft langer geschikt voor consumptie dankzij airpop (EPS)
Groente langer geschikt voor consumptie dankzij airpop (EPS).

Meer informatie

Meer inhoudelijke informatie over het onderzoek vindt u hier.

Terug naar overzicht