Op de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam wordt continue gezocht naar verbetering van bestaande behandelingen. Ontdek hoe deze afdeling de CT-scan en behandeling nauwkeuriger kan uitvoeren door gebruik van airpop® (EPS) in kussens. airpop® is in Nederland ook wel bekend als piepschuim of tempex.

CT scan nauwkeuriger door gebruik van airpop® (EPS) in kussens

Steeds vaker worden op maat gesneden hulpmiddelen ontwikkeld, die ingezet worden voor patiënt positionering, en die bijdragen aan een doeltreffender uitvoering van een behandeling. Door het gebruik van airpop® (EPS) korrels in een vacuüm kussen wordt niet alleen de CT-scan nauwkeuriger uitgevoerd, het draagt ook bij aan het comfort van de patiënt tijdens de behandeling. De combinatie van een draaiend behandeltoestel en het kussen zorgt voor het behoud van gezond weefsel tijdens deze complexe therapie.

Patiënt moet statisch kunnen liggen tijdens de behandeling | airpop® biedt uitkomst

De patiënt moet tijdens de CT-scan zo statisch mogelijk kunnen liggen. Het team Hulpmiddelen Ontwikkeling Radiotherapie (HORT), van het Antoni van Leeuwenhoek, ging op zoek naar een oplossing. De materiaaleigenschappen van airpop® (EPS), sloten perfect aan aan op de gestelde eisen.

Kussen met airpop® korrels neemt vorm aan van patiënt

De airpop® korrels worden geplaatst in een geprepareerde zak voorzien van een ventiel. Dit kussen is ontworpen volgens de specificaties en eisen van de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek en neemt de vorm aan van de patiënt. In voorbereiding op de CT-scan krijgt de patiënt een passende ligging waarbij het kussen ondersteuning geeft. Nadat dit kussen vacuüm is getrokken en de vorm aan neemt van de patiënt, ontstaat een stabiele situatie en kan de scan en behandeling nog nauwkeuriger uitgevoerd worden.

Axilla Immobilisation Module (AIM)

Het kussen met airpop® vulling heeft de naam Axilla Immobilisation Module (AIM) gekregen en wordt gedurende een viertal weken gebruikt voor de behandeling van patiënten. Daarna wordt het kussen hergebruikt voor een volgende patiënt.

airpop® duurzaam met 98% lucht

airpop® bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit de grondstof Polystyreen. Het is een duurzaam en mono materiaal, juist deze eigenschap maakt het heel erg goed te recyclen en in principe is het oneindig herbruikbaar – mits de stroom niet vervuild raakt. Daarnaast is het een meer dan kostendekkende oplossing van een volumeprobleem in restafval. Recycling van airpop® is eenvoudig, het kan zelfs meerdere malen gerecycled worden en dat is goed nieuws voor het milieu!

Terug naar overzicht