airpop® engineered air (EPS), in Nederland ook wel bekend als piepschuim, is sinds de 70’er jaren een vertrouwd materiaal voor een verscheidenheid aan toepassingen. Recycling van airpop® (EPS) verpakkingsmateriaal is eenvoudig, het kan zelfs meerdere malen gerecycled worden en dat is goed nieuws voor het milieu!

Recycling van airpop® (EPS) verpakkingsmateriaal

Wist u dat recycling van airpop® (EPS) verpakkingsmateriaal op verschillende manieren plaatsvindt? Ingezameld airpop® wordt bijvoorbeeld gemalen en gezeefd, daarna kunnen de EPS-parels (de bouwsteen van airpop®) opnieuw worden bijgemengd met virgin (nieuwe) polystyreen parels. Omdat deze parels al gestoomd zijn, scheelt dat behalve grondstof ook energie. Vaak worden de losse, teruggewonnen, parels direct gebruikt als vulling, bijvoorbeeld voor zitzakken, granulaat voor land- en tuinbouw, of voor gewichtsbesparing bij betonmortel.

Een andere verwerkingsmanier is het smelten en compacteren tot blokken en smelten tot polystyreen granulaat. Dit granulaat wordt verwerkt in allerlei harde kunststof vormdelen.

Ingezameld airpop® kan tot wel zeven keer zonder verlies aan eigenschappen opnieuw worden toegepast in nieuwe producten. airpop® is dus bijzonder milieuvriendelijk.

Recyclen van airpop® verpakkingsmateriaal, het gaat om de kringloop

airpop® recycling bestaat al sinds 1962 en sinds die tijd ondersteunt Stybenex, de branche organisatie voor airpop® verwerkende bedrijven, de inzameling van airpop® verpakkingsafval. Inzameling kan rechtstreeks vanaf bijvoorbeeld wit- en bruingoedbedrijven, maar ook via de gemeentelijke milieustraten. Er zijn dus diverse kanalen om het materiaal in te zamelen voor hergebruik.

airpop® verpakkingen inleveren bij de milieustraten

Sinds 2011 loopt een succesvol programma waarbij huishoudens hun airpop® verpakkingen gratis kunnen inleveren bij de gemeentelijke milieustraten. Daar wordt het materiaal verzameld om te worden gerecycled. Via het Landelijk Afvalplan (LAP) wordt airpop® als zelfstandige stroom erkend en valt het binnen de afspraken en regels van het stimuleren van hergebruik kunststoffen.

Waarom airpop® inleveren?

Wij moeten zuinig omgaan met onze hulpbronnen. airpop® engineered air is een mono materiaal en bestaat voor 98% uit lucht. Deze eigenschap maakt het dat airpop® heel erg goed te recyclen is en in principe oneindig herbruikbaar is – mits de stroom niet vervuild raakt. Daarnaast is het een meer dan kostendekkende oplossing van een volumeprobleem in restafval.

De voordelen van 98% lucht

airpop® bestaat uit veel lucht, 98% lucht om precies te zijn. Slechts een klein deel is gemaakt van polystyreen, dat uitzet tot vijftig keer zijn eigen volume. In de loop van de tijd heeft airpop® in veel toepassingen haar toegevoegde waarde bewezen: bijvoorbeeld in de bouw als isolatiemateriaal (warmte en geluid), als gewichtsbesparende vulling bij betonconstructies en zelfs om trillingen op te vangen bij railverkeer of aardbevingen. airpop® producten zijn ook overal aanwezig in de land- en tuinbouw. Daarnaast is airpop® ook bekend als verpakkingsmateriaal van witgoedartikelen en farmaceutische producten. Zelfs organen kunnen veilig worden getransporteerd in airpop® verpakkingen. En wat dacht u van de kinderzitjes en fietshelmen.

De meerwaarde van airpop®

Naast de perfect isolerende eigenschappen die dit materiaal gedurende haar hele levensduur bezit (zonder verlies aan eigenschappen), bieden de zeer geringe vochtopname en hoogwaardige mechanische eigenschappen waardevolle meerwaarde voor veel markten en uiteindelijk de consument. airpop® heeft de bijzondere eigenschap dat het optimaal gerecycled kan worden.

10 sterke punten van airpop®

airpop® bezit een aantal ideale eigenschappen die wij hieronder graag uiteenzetten:
• het is (en blijft) sterk isolerend
• het is ongevoelig voor vocht
• het is zeer vorm- en drukvast
• het is brandvertragend gemodificeerd
• het is duurzaam en milieuvriendelijk
• het is volledig recyclebaar
• het is veilig in verwerking en gebruik
• het is grondwater neutraal
• het is makkelijk verwerkbaar
• het kent geen degradatie van eigenschappen

airpop® egineered air is volledig circulair met 98% lucht

Terug naar overzicht