Circulaire Economie: de bijdrage van airpop® (EPS) verpakkingen

Stybenex Verpakkingen, de brancheorganisatie van de Nederlandse airpop® verwerkende producenten, is al jaren actief bezig met de milieuprestatie van airpop® als materiaal en als product in toepassingen. Daarnaast werkt Stybenex Verpakkingen aan het initiëren en ondersteunen van inzamel- en recyclingtrajecten. In dit artikel komt u meer te weten over de bijdrage van airpop® (EPS) verpakkingen aan de circulaire economie.

airpop® engineered air (EPS)

airpop® engineered air (EPS) staat voor Expandable Polystyrene, in Nederland ook wel bekend als piepschuim. In de loop van de tijd heeft airpop® in veel toepassingen haar toegevoegde waarde bewezen: veelal in de bouwsector waar airpop® wordt toegepast als isolatiemateriaal (warmte en geluid), als gewichtsbesparende vulling bij betonconstructies en zelfs om trillingen op te vangen bij railverkeer of aardbevingen. Daarnaast vindt u airpop®terug als verpakkingsmateriaal: door de isolerende werking blijven producten koel of warm, en kwetsbare producten worden beschermd door het schokabsorberende vermogen en in beschermende producten.

airpop® de productie

airpop® wordt op verschillende manieren geproduceerd. Voor de weg en waterbouw worden er vaak grote blokken van 1 meter breed en met een lengte tussen de 4 en 10m vervaardigd. Deze blokken worden daarna “gekantrecht” (van alle kanten wordt ca. 1 cm afgesneden). Vervolgens wordt het plaatmateriaal op de gewenste maat uit deze blokken gesneden, dit gebeurt door middel van gloeiende stalen draden die snel heen en weer bewegen door het materiaal. Het is mogelijk om airpop® in alle gewenste vormen te snijden, zelfs afwijkende hoeken en ook rondingen behoren tot de mogelijkheden.

Wanneer airpop®wordt ingezet voor de maken van een product of een halffabricaat dan worden de airpop®korrels in een matrijs, door middel van stoom in vorm gebracht, de stoom zorgt ervoor dat de korrels expanderen in de matrijs zodat deze de vorm van de matrijs aannemen. Daarna rolt het product of het halffabricaat van de band.

Slimmer verpakken

De airpop® verwerkende producenten zorgen ervoor dat er zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruikt wordt. Voor de pakketten wordt meestal een PE-folie gebruikt, voorzien van een opdruk. De folie zorgt er voor dat het materiaal onbeschadigd en schoon verwerkt kan worden. Grotere hoeveelheden worden in een gesloten vrachtwagen vervoerd en kunnen dus met een minimum aan verpakkingsmateriaal worden geleverd.

Doelstelling: een zo laag mogelijke milieu-impact

De Stybenex-leden stellen zich ten doel om de milieu-impact van de airpop® verpakkingen zo laag mogelijk te houden.

Om deze doelstelling te kunnen behalen hanteren zij de volgende stappen:

  1. Reduce: bij het herontwerpen van de verpakking voor een product van hetzelfde materiaal moet de verpakking lichter zijn, tenzij dit aantoonbaar de recycling of productbescherming nadelig beïnvloedt.
  2. Reuse: boven een bepaald volume/ marktgrootte moet een retoursysteem onderzocht zijn.
  3. Recycle: alle nieuw op de markt gebrachte verpakkingen moeten recyclebaar zijn binnen de bestaande systemen, tenzij aantoonbaar milieuvoordeel wordt behaald door hier niet voor te kiezen.
  4. Recycle: 100% van de op de Nederlandse markt gebrachte producten is voorzien van een weggooiwijzer.

Recyclen van airpop®verpakkingsmateriaal, het gaat om de kringloop

airpop® recycling bestaat al sinds 1962 en sinds die tijd ondersteunt Stybenex de inzameling van airpop® verpakkingsafval. Inzameling kan rechtstreeks vanaf bijvoorbeeld wit- en bruingoedbedrijven, maar ook via de gemeentelijke milieustraten. Er zijn dus diverse kanalen om het materiaal in te zamelen voor hergebruik.

Waarom airpop® inleveren?

Wij moeten zuinig omgaan met onze hulpbronnen. airpop® engineered air is een mono materiaal en bestaat voor 98% uit lucht. Deze eigenschap maakt het dat airpop® heel erg goed te recyclen is en in principe oneindig herbruikbaar is – mits de stroom niet vervuild raakt. Daarnaast is het een meer dan kostendekkende oplossing van een volumeprobleem in restafval.

Conclusie:

Stybenex leden zijn voortdurend op tal van manieren actief om de milieu-impact van de verpakkingen zo laag mogelijk te houden.

airpop® egineered air is volledig circulair met 98% lucht

Terug naar overzicht