Nederland is de nummer één in Europa als het gaat om airpop®(EPS) inzameling en recycling.

Publicatie airpop® (EPS)-recycling cijfers

Begin deze maand is het overzicht gepubliceerd van de Europese airpop® (EPS)-recycling cijfers. In opdracht van EUMEPS, de Europese koepelorganisatie van airpop® (EPS) verwerkende bedrijven, heeft Conversio Market & Strategy (Duitsland) een nieuw rapport opgesteld over de voortgang van inzameling en recycling van airpop® engineered air (EPS) in de diverse Europese landen (2018 – EPS Recycling in Europe 2017).

airpop® (EPS) recycling: Nederland nummer één in Europa

Vanuit het rapport komt Nederland als nummer één naar voren voor het inzamelen en recyclen van airpop® (EPS). Verder onderzoek wijst uit dat er in heel Europa totaal 216 kt bespaard is op energieverbruik en zo’n 139 kt aan airpop® (EPS) is ingezameld en gerecycled. (zie slide 6 in rapport: 2018 – EPS Recycling in Europe 2017)

Inzameling, recycling & hergebruik airpop® verpakkingsmateriaal

airpop® (EPS), ook wel bekend als piepschuim of tempex, is een mono-materiaal. Dat betekent dat het steeds  opnieuw kan worden gerecycled. airpop® is het enige isolatie- en verpakkingsmateriaal dat aantoonbaar in grote hoeveelheden wordt ingezameld en gerecycled. Schoon en droog materiaal kan direct worden gebruikt voor nieuwe airpop® producten.

Bijdrage aan de circulaire economie

Door schoon airpop® (EPS) verpakkingsmateriaal in te zamelen en te recyclen wordt er zowel op grondstof alsook op energieverbruik bespaard. Sinds de tachtiger jaren wordt er in Nederland al airpop® ingezameld. In de laatste jaren zien wij een toename van het aantal gemeenten en bedrijven die deelnemen aan deze bijdrage aan de circulaire economie. Een belangrijk deel van de inzameling van airpop®verpakkingsmateriaal gebeurt via de gemeentelijke milieustratenIn opdracht van Stybenex wordt er jaarlijks geïnventariseerd en worden de gemeenten gestimuleerd om de inzameling een boost te geven.

Andere airpop® stromen (bijvoorbeeld uit de bouw of de GWW etc.) kunnen worden aangeboden bij PolyStyreneLoop in Terneuzen (www.polystyreneloop.org) om via een ingenieus systeem weer als basis grondstof voor airpop® te kunnen worden ingezet.

airpop® engineered air, bestaat voor 98% uit lucht en levert een waardevolle bijdrage aan onze circulaire economie.

Terug naar overzicht