Sinds de start van gescheiden inzameling van airpop® engineered air (EPS) in 2008, een initiatief van brancheorganisatie Stybenex, zien we een toename van recycling airpop® engineered air (EPS), in de volksmond beter bekend als piepschuim.

Toename van recycling airpop® engineered air

Momenteel zijn ca. 130 gemeentelijke milieustraten aangesloten waar particulieren schoon airpop®-afval kunnen inleveren.  Richting 2020 zullen er zo’n 360 airpop®-inzamelpunten verwezenlijkt zijn en wordt het mogelijk een verdere toename van recycling airpop® engineered air (EPS) te realiseren. Met dit aantal inzamelpunten kan ca. 1.500 – 2.000 ton airpop®-afval ingezameld en herverwerkt worden en dat is goed nieuws voor het milieu.

Daarnaast worden vrieskisten vanuit de visindustrie en tuinbouwtray ’s via aparte kanalen ingezameld. Op deze manier levert de airpop® verwerkende industrie een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.

airpop® leent zich perfect voor recycling en hergebruik.

Doorgaans wordt ingezameld airpop® op twee manieren verwerkt.
Ingezameld verpakkingsmateriaal wordt gemalen en gezeefd, daarna kunnen de EPS-parels (de bouwsteen van airpop®) opnieuw worden bijgemengd met virgin (nieuwe) polystyreen parels. Omdat deze parels al gestoomd zijn, scheelt dat behalve grondstof ook energie. Vaak worden de losse, teruggewonnen, parels direct gebruikt als vulling, bijvoorbeeld voor zitzakken, granulaat voor land- en tuinbouw, of voor gewichtsbesparing bij betonmortel.

Een andere verwerkingsmanier is het smelten en compacteren tot blokken en smelten tot polystyreen granulaat. Dit granulaat wordt verwerkt in allerlei harde kunststof vormdelen.

 

airpop® egineered air is volledig circulair met 98% lucht.

Terug naar overzicht