Helpt u mee om de keten te sluiten en om alle levens van airpop® (EPS) te benutten?

In Nederland kunt u bij steeds meer gemeentelijke milieustraten schoon airpop® verpakkingsafval inleveren. Bij deze milieustraten zijn speciale inzamelzakken aanwezig waarin u schoon airpop® kunt deponeren. In de periode 2017-2020 wordt er landelijk verder opgeschaald van 250 naar 360 gemeenten. Concreet betekent dit dat ca. 1.500-2.000 ton airpop® afval ingezameld en herverwerkt kan worden, dit zijn ongeveer 1500 vrachtwagens vol.

Dit ligt volledig in lijn met het programma dat Europese airpop®-fabrikanten hebben opgesteld. Dit programma heeft tot doel om tot ‘de meest efficiënte inzet van grondstoffen’ voor eenmalige geëxpandeerde kunststofverpakkingen te komen.

Ingeleverd airpop® wordt volledig gerecycled en opnieuw ingezet als grondstof voor de vervaardiging van kunststofproducten.

Door in te zamelen draagt u direct bij aan de circulaire economie.

Waarom airpop® inleveren?

Wij moeten zuinig omgaan met onze hulpbronnen. airpop® engineered air is een mono materiaal en bestaat voor 98% uit lucht. Deze eigenschap maakt het dat airpop® heel erg goed te recyclen is en in principe oneindig herbruikbaar is – mits de stroom niet vervuild raakt. Daarnaast is het een meer dan kostendekkende oplossing van een volumeprobleem in restafval.

Recyclingpercentage naar 100%

Inmiddels wordt er door de sector zo’n 60 tot 65% airpop®-verpakkingen ingezameld en hergebruikt.

Zo werd er in 2010 ruim 50 ton (7500 m3) ingezameld. In 2011 steeg dit tot 75 ton en naar verwachting wordt er in 2017 ruim 500 ton airpop® opgehaald voor recycling en hergebruik.

Vanuit de branche wordt er gestreefd naar een recyclingpercentage van 100%.

Over airpop® en circulaire economie

airpop® of geëxpandeerd polystyreen of “piepschuim” zoals het in de volksmond nog steeds genoemd wordt, is een effectief en zeer hoogwaardig kunststofschuim dat maar voor 2% uit polystyreen bestaat en voor 98% uit lucht. Het is een mono-materiaal en hierdoor zeer geschikt voor recycling.

Een welkome aanvulling voor de circulaire economie; airpop® wordt volledig gerecycled en opnieuw ingezet als grondstof voor de vervaardiging van kunststofproducten.

NIEUWE INZAMELZAK AIRPOP® | EENVOUDIGE ZICHTCONTROLE

Eerder dit jaar is de nieuwe transparante airpop® inzamelzak symbolisch in gebruik genomen door het Stybenex bestuur, de brancheorganisatie van airpop® verwerkende bedrijven.

Dankzij deze vernieuwde inzamelzaken wordt het voor de medewerkers bij de milieustraten en bij de afval scheidende organisaties, zoals Saver, BAT, Cure, van Kaathoven, Dusseldorp, RMB, SITA, Twente Milieu, Circulus Berkel, van Gansewinkel, DAR, AVRI, ACV, HVC, Omrin, GAD, RMN, een stuk eenvoudig om zichtcontrole uitvoeren en eventuele fouten corrigeren. Zo wordt voorkomen dat er vervuild piepschuim, foam of andere plastics bij airpop® terecht komt.

Terug naar overzicht