De wereldbevolking groeit snel, zo snel dat voedselvoorziening een groot probleem lijkt te worden. Dit probleem heeft de serieuze aandacht van Wageningen Universiteit en Stichting Drijvende Eilanden. Zij doen gezamenlijk onderzoek naar alternatieven om gewassen te telen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een bijzondere oplossing: drijvende voedseleilanden.

‘We hebben piepschuim nodig de wereld redden!’ Dit gaf wereldverbeteraar Jasper Grootveld zo’n 45 jaar geleden al aan. Dat klinkt wellicht verrassend, maar dat is het niet. airpop® engineered air (de nieuwe naam voor piepschuim) bestaat voor 98% uit lucht en is volledig recyclebaar. Veel duurzamer kan het niet worden.

Telen van voedsel op water, het onderzoek

Medio mei is een voedseleiland, gemaakt van airpop®, te water gelaten door Wageningen Universiteit (WUR). Er wordt onderzocht of er voedsel geteeld kan worden op deze drijvende airpop®-eilanden, binnenkort volgt de eerste evaluatie. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar de resultaten.

Tijdens het laboratoriumonderzoek, eind 2016, werden internationale studenten van de WUR al enthousiast, ze ontdekten steeds meer kansen om deze drijvende voedseleilanden (Floating Food Farms) in te zetten als mogelijke oplossing voor het dreigende tekort.

Sla en spinazie kunnen prima groeien op het water en er is goede hoop dat ook aardappels op deze manier geteeld kunnen worden. Hang gewassen aan een airpop®-eiland, voeg wat extra voedingsstoffen toe en je hebt geen land meer nodig. Een groot voordeel, het aardoppervlak bestaat voor 70 procent uit water, het is dus van nature aanwezig.

Het duurzame karakter van de drijvende stadsmoestuin

De meeste grote steden liggen langs rivieren. Door drijvende eilanden in deze rivieren te plaatsen ligt de afzetmarkt om de hoek. Je krijgt als het ware een soort drijvende stadsmoestuinen.

Maar denk ook eens aan de toegevoegde waarde die deze drijvende eilanden kunnen hebben wanneer ze gebruikt worden bij grote steden in Derde Wereldlanden. In Bangladesh, zeer waterrijk en vaak getroffen door overstromingen, worden momenteel drijvende eilanden gemaakt van riet en waterhyacint gebruikt om gewassen te telen.

airpop>® gaat veel langer mee en is dus effectiever en duurzamer dan bovengenoemde oplossing.

In Singapore en Shanghai zijn verse producten verschrikkelijk duur, drijvende stadsmoestuinen kunnen kosten drukken, hier liggen zeker mogelijkheden.

Martin Hubers, voorzitter van Stichting Drijvende Eilanden, is het brein achter deze Floating Food Farms. Samen de Duitse ontwerper Sören Knittel van Nexus Product Design is het idee verder uitgewerkt tot een maakbaar product.

Lees meer over dit initiatief op floatingfoodfarm.com.

Sören-knittel-en-martin-hubers-met-hun-concept-van-de-floating-food-farm, airpop engineered air, 98% lucht

Sören Knittel en Martin Hubers met hun concept van de Floating Food Farm.

Bron: ad.nl

Terug naar overzicht