De inzameling van airpop® wordt o.a. in het kader van circulaire economie actief gefaciliteerd en gestimuleerd door branchevereniging Stybenex.

Sinds 2008 is Stybenex gestart met een traject om de gescheiden inzameling van airpop® verpakkingen uit huishoudens op gemeentelijke milieustraten te stimuleren. Inmiddels wordt er actief bij 104 gemeenten airpop® verpakkingsafval ingezameld.

Nieuwe inzamelzak airpop® | eenvoudige zichtcontrole

Eerder dit jaar is de nieuwe transparante airpop® inzamelzak symbolisch in gebruik genomen door het bestuur. Dankzij deze vernieuwde inzamelzaken wordt het voor de milieustraat medewerkers en afval scheidende organisaties, zoals Saver, BAT, Cure, van Kaathoven, Dusseldorp, RMB, SITA, Twente Milieu, Circulus Berkel, van Gansewinkel, DAR, AVRI, ACV, HVC, Omrin, GAD, RMN, een stuk eenvoudig om zichtcontrole uitvoeren en eventuele fouten corrigeren. Zo wordt voorkomen dat er vervuild piepschuim, foam of andere plastics bij airpop® terecht komt.

Inzamelen wat levert het op?

Inzameling van airpop® verpakking uit huishoudens is een meer dan kostendekkende oplossing van een volumeprobleem in restafval.

De inzameling van airpop® leverde in 2010 ruim 50 ton (7500 m3) op.

In 2011 steeg dit tot 75 ton en naar verwachting wordt in 2017 ruim 500 ton airpop® ingezameld.

Inzamelen airpop® | Landelijk opschalen

In de komende periode worden meer milieustraten bezocht en wij streven naar een verdere landelijke opschaling van 250 naar 360 gemeenten, periode 2017-2020. Concreet betekent dit dat ca. 1.500-2.000 ton airpop® afval ingezameld en herverwerkt kan worden.

airpop® heeft vele levens!

airpop® of geëxpandeerd polystyreen of “piepschuim” zoals het in de volksmond nog steeds genoemd wordt, is een effectief en zeer hoogwaardig kunststofschuim dat maar voor 2% uit polystyreen bestaat en voor 98% uit lucht. Het is een mono-materiaal en hierdoor zeer geschikt voor recycling.

Een mooie ontwikkeling voor de circulaire economie; airpop® wordt volledig gerecycled en opnieuw ingezet als grondstof voor de vervaardiging van kunststofproducten. airpop® vele levens!

Terug naar overzicht